Kunst in de wijken

Daidalos

Daidalos van Hans van Eerd (Eindhoven, 1941) is een bronzen sculptuur van een abstract menselijk beeld met vleugels. Het bronzen kunstwerk was in 1981 een geschenk van de toenmalige Rabobank Veldhoven die het bij de ingebruikname van het nieuwe hoofdkantoor aan de Schimmerik aanbood aan de Veldhovense gemeenschap. Het kunstwerk is 2,20 meter hoog. Bijzonder was dat hij indertijd twee ontwerpen maakte waaruit het publiek een keuze mocht maken.

Daidalos op de oorspronkelijke plek bij het hoofdkantoor van de Rabobank aan de Schimmerik.

Nieuwe plek
In 2023 is het beeld verhuisd. Het moest plaatsmaken voor nieuwbouw en kreeg een mooie plek bij Museum ’t Oude Slot.

Griekse mythologie
De mythische figuur Daidalos gold in de Griekse tijd als een groot bouwmeester en beeldhouwer. Door een misdaad moest hij de stad Athene ontvluchten. Na veel omzwervingen kwam hij met zijn zoon Icarus terecht op Kreta. De heimwee naar Athene bleef. Om het eiland te ontvluchten, bouwde hij voor zichzelf vleugels. Het lukte hem de aarde te ontstijgen en op eigen kracht weg te vliegen. Deze beeldspraak koos Van Eerd indertijd voor zijn ontwerpen want, zo zei hij: “Juist deze bank die met haar nieuwbouw een nieuwe start aanduidt, mag de bevolking tonen dat ze op eigen kracht zo gegroeid is en zeker nog verder opwaarts zal gaan”.

Het verhaal van Daidalos en zijn zoon Icarus uit de Griekse mythologie werd later ook door de Romein Ovidius vastgelegd in zijn grote werk, De Metamorphosen. Deze verhalen bleven door de eeuwen heen een inspiratiebron voor kunstenaars. Een thema uit de Griekse mythologie is de reis van de mens door ruimte en tijd, zoekend naar beschutting tegen de krachten en geweld van de natuur. Van Eerd tracht dit thema in zijn kunstwerken vast te leggen. In dit beeld wordt die reis onder meer verbeeld door de vleugels.

Zijn figuratieve wereld heeft over het algemeen een verticaal accent. Dikwijls zijn de figuren gevleugeld. Zijn Daidalos is niet het enige beeldhouwwerk, waarin hij zich liet inspireren door de Griekse mythologie. In zijn werk zijn titels te vinden als Pleiade, Egerica, Eurydice en Gaea. Behalve met brons, werkt hij ook met ijzer, keramiek, steen en hout. Bij de kunstwerken die hij in opdracht heeft vervaardigd, valt op dat daar nogal wat houten speelplastieken bij zijn. 

Monument Herculesramp
In zijn woonplaats Oirschot zijn diverse beelden van hem te zien, onder andere in het gemeentehuis en bij het plantsoen De Vier Uitersten. Maar ook het Monument Herculesramp uit 1997 op Vliegbasis Eindhoven is van zijn hand. In dit monument is zijn maatschappelijk betrokkenheid van ontmoeting en communicatie terug te vinden.

Eigen stijl
In de beelden van Van Eerd is duidelijk een eigen stijl te zien. Inspiratie kreeg hij door veel naar tentoonstellingen te gaan. Zelf bouwde hij meer dan tweehonderd exposities op met eigen werk. Gedurende de jaren zijn zijn werken in verschillende periodes onder te verdelen. Van blokachtige beelden naar beelden die op skeletvormen gebaseerd zijn – als kind verzamelde hij botjes en skeletjes van vogeltjes en diertjes – tot vogelmensachtige wezens met verwijzingen naar mythologie. Van Eerd ontving in 1971 een aanmoedigingsprijs van de Gemeente Eindhoven en in 1985 een zilveren medaille van de stad Brussel.