Historisch Oerle

Stoomzuivelfabriek Sint Jan

Dit gebouw wijkt door de diverse verbouwingen af van de oorspronkelijke stoommelkfabriek uit 1916. Het gebruik van stoommachines leidde tot enorme schaalvergroting in de melkindustrie.

De bestaande (niet machinale) boterfabrieken van Zandoerle, Kerkoerle, Veldhoven en Zeelst stopten hun activiteiten. Op 1 juli 1917 trad het bedrijf in werking.

Per dag werd er 15.000 liter melk bij de boeren opgehaald. De aangevoerde melk werd eerst gepasteuriseerd d.w.z. in vaten van 50 liter verwarmd tot 82° C met behulp van stoom. Daarna werd de melk gecentrifugeerd waarbij de room vrij kwam. De Centrifuge had een capaciteit van 4.000 liter per uur. Om acht uur begon hij te draaien en om half twaalf was hij klaar. De boeren kregen de ondermelk terug voor de varkens en de kalveren. Als ze 100 liter melk leverde moesten zij 80 liter ondermelk terug nemen.

In 1957 nam Campina uit Eindhoven alles over en kwam de fabriek stil te liggen.

Video afspelen

VIDEO

Grotere coöperaties: stoommachines zorgen voor schaalvergroting.

0:37

Video afspelen

VIDEO

Het bedrijf in cijfers

0:36

Video afspelen

VIDEO

Het productieproces van roomboter en karnemelk

1:25