Historisch Meerveldhoven

Villa Dudok

Architectuurhistorisch rijksmonument
Johannes Cornelis Maria van der Meeren, gaf opdracht tot de bouw van deze villa, die in 1937 door aannemer Pieter van Grootel is gebouwd. De villa heeft een zakelijke stijl, naar voorbeelden van de wereldbekende architect Willem Marinus Dudok, en heeft vanwege zijn hoge cultuurhistorische waarde de status van rijksmonument gekregen. Het pand is van architectuurhistorisch belang als zeldzaam voorbeeld van het toepassen van een nieuw zakelijke stijl in de regio.

Willem Dudok
Dudok (1884-1974) ontving voor zijn werk als architect zeer veel onderscheidingen, ook uit het buitenland. Hij bouwde heel veel in Hilversum en zijn bekendste werk daar is het raadhuis. Aanvankelijk stond Dudok onder invloed van Berlage en de Amsterdamse school, maar vanaf circa 1920 ontwikkelde hij hieruit een eigen vormentaal; een meer kubistisch expressionisme.

Het landschap beschermen
In een lezing in 1935 nam Dudok de stelling in, dat wanneer men het landschap wil beschermen, men zich niet moet concentreren op stadsuitbreiding, maar juist op stadsvoltooiing. Dat de omringende natuur van grote betekenis is, en dat men te allen tijde een bouwwijze moet tegengaan die dit natuurschoon zou aantasten. Lintbebouwing moet vermeden en bestreden worden, het stadsbeeld moet worden afgezonderd van het landschap. Met deze visie heeft hij met name in Hilversum zijn uitbreidingsplannen plannen uitgewerkt.

Het Witte Dorp
Van Grootel en Van der Meeren waren al bekend met architect Dudok uit Hilversum. Het “Witte Dorp” in Eindhoven, ook met de status rijksmonument, komt van de tekentafel van Dudok, Van Grootel was de aannemer en Van der Meeren de makelaar.