Menu Sluiten

Inleiding

De geschiedenis van Veldhoven, de provincie Noord-Brabant en Nederland speelt bij vele punten van de app Geheimen van Veldhoven een belangrijke rol. Het is niet mogelijk om de historische achtergronden daar diepgaand te belichten. Daarom is op deze plaats een samenvatting van de relevante onderdelen van de geschiedenis opgenomen.

Het betreft hier de samenvatting uit het boek ‘Veldhoven, van Toterfout tot heden’ van Jean Coenen.

Oude kaart met de vier oorspronkelijke kerkdorpen met de akkers (wit), aangeplante bossen (donkergroen) en grasland (lichtgroen). Daarbuiten de heidevelden (lichtbruin). 
 

De huidige gemeente Veldhoven bestaat sinds 1 mei 1921. In dat jaar werden de drie zelfstandige gemeenten Veldhoven­Meerveldhoven, Zeelst en Oerle samengevoegd tot één nieuwe gemeente. In feite ging het om vier dorpskernen en vier parochies. Zij waren al sinds de 16de eeuw zelfstandig. In de Middeleeuwen hadden deze vier dorpen, samen met Blaarthem, Vessem, Knegsel en Wintelre, deel uitgemaakt van de bank van Oerle.

Deze bank of schepenbank lag in het kwartier van Kempenland, één van de districten binnen de Meierij van Den Bosch in het hertogdom Brabant. De geschiedenis van dit gebied gaat nog veel verder terug dan de Middeleeuwen. Tienduizend jaar geleden verbleven hier al mensen. Talloze sporen uit de prehistorie en vroegste geschiedenis zijn in de loop der jaren gevonden of opgegraven. In het landschap zijn zelfs nog overblijfselen uit de vroegste geschiedenis van deze streek te zien.